آیا زمانی که دندان های تان را بر روی یکدیگر قرار می دهید ، دندان های جلوی فک پایین ، جلوتر از دندان های فک بالا قرار می گیرد؟ اگر پاسخ شما مثبت باشد ، باید بدانید که به عارضه آندربایت مبتلا هستید. بهتر است بدانید که عده زیادی از افراد دچار این مشکل هستند ، که عدم توجه و درمان آن منجر به بروز مشکلات اساسی دیگر خواهد شد. در بیشتر موارد برای رفع این عارضه لازم است ارتودنسی در کرج انجام شود حال برای آن که بتوانید اطلاعات لازم را از این عارضه به دست آورید ، در ادامه مقاله دکتر ستاره سهرابی با ما همراه باشید.
آندربایت چیست ؟
در واقع این اختلال نوعی کجی و نا صافی بایت می باشد ، که به عنوان جلو زدگی فک پایین یا مال اکلوژن کلاس 3 شناخته می شود. زمانی که دهان بسته است ، دندان ها و فک پایین ، جلوتر از دندان ها در فک های بالایی قرار می گیرند. آندربایت تنها در زیبایی ظاهر افراد تاثیر گذار نبوده بلکه می تواند در بروز ناهنجاری های اساسی تر همانند پوسیدگی دندان ، عفونت لثه و شکستگی دندان ها ، عدم صحبت به آسانی و جویدن غذا ، احساس درد بسیار زیاد در سر و صورت و غیره نقش داشته باشد.
علائم جلوزدگی فک چیست ؟
- به هم ریختگی توازن صورت
- بروز اختلال به هنگام میل کردن غذا
- برزو مشکل به هنگام صحبت کردن
- پوشانده شدن دندان های فک بالا توسط فک پایین
- بیرون زدگی و بهم ریختگی دندان ها در فک پایین
- عدم قرار گیری دندان ها به صورت درست بر روی یکدیگر
چه عاملی سبب بروز عارضه جلو زدگی فک پایین خواهد شد ؟
آندربایت یا جلوزدگی فک ، با توجه به عوامل مختلفی به وجود خواهد آمد. البته علت اصلی آن تا کنون مشخص نشده اما برخی موارد در بروز آن تاثیرات بسیار زیادی خواهند داشت.
ژنتیک
بسیاری از مشکلات مربوط به دهان و دندان ژنتیکی می باشد. در واقع عمده ترین علت شکل گیری فرم استخوان فک و نحوه قرار گرفتن دندان ها بر روی یکدیگر مربوط به عوامل ژنتیکی است. برای مثال اگر یکی از اعضای نزدیک خانواده شما به این نوع اختلال در فک و دهان مبتلا باشد ، امکان ابتلای شما نیز بسیار زیاد خواهد بود.
عدم تناسب و نظم میان فک و دندان
منظور از تناسب ، کوچک بودن ، کوتاهی و بلندی ، انحراف استخوان در فک و دندان های پایین می باشد. البته این عدم تناسب ممکن است با دلایل مختلفی همچون تروما و وارد شدن ضربه ای شدید و موارد دیگر به وجود آید.
مشکلات مربوط به استخوان فک
یکی دیگر از عوامل موثر در آندربایت ، مشکلات مربوط به استخوان فک افراد است. از جمله این مشکلات می توان به رشد تومور در فک پایین ، رشد غیر طبیعی استخوان فک و بیرون آمدگی یا عقب رفتگی فک ، شکستگی و یا انحراف اشاره کرد.
عادت نادرست کودکی
برخی از افراد در دوران کودکی ، ممکن است به علت مکیدن بیش از حد انگشت شست ، وارد کردن فشار به دندان ها توسط زبان و استفاده از پستانک در سن بالای 3 سال ، تغذیه طولانی مدت از شیشه شیر دچار آندربایت شوند.
دندانپزشک عارضه جلوزدگی فک پایین را چگونه تشخیص می دهد؟
در ابتدا و در صورت داشتن برخی علائم لازم است تا افراد برای بررسی دقیق تر و معاینه شدن توسط دندانپزشک فورا به بهترین متخصص ارتودنسی کرج مراجعه کنند. در این مواقع توصیه می شود تا عکس رادیولوژی به منظور مشاهده دقیق شدت ناهنجاری نیز تهیه شود ، تا اقدامات درمانی مناسب و موثر آغاز شود. البته وجود اختلال آندربایت به راحتی با مشاهده نحوه قرار گیری فک پایین قابل تشخیص خواهد بود.
عوارض ناشی از اختلال جلوزدگی فک چیست ؟
- فرسایش مینای دندان
- ایجاد اختلال در مفصل گیجگاهی
- ساییدگی و تخریب زود هنگام دندان ها
- عدم ترتیب مناسب دندان ها در کنار یکدیگر
- بروز عفونت های باکتریایی و بد بو شدن دهان
- بروز مشکلاتی همچون خر و پف و آپنه در خواب
متد های متنوع درمان آندربایت
هد گیر های مخصوص
این ابزار موثر در درمان آندربایت یک ماسک فلزی بوده که قسمت هایی از سر و پیشانی را پوشش می دهد و سبب ایجاد یک کشش معکوس می شود. این پروسه درمانی یک روش عالی جهت رفع مشکلات بایت محسوب می شود ، که بر مبنای وارد شدن فشار به چانه و پیشانی طراحی شده است. این ابزار با نوار های الاستیک به براکت های ارتودنسی متصل شده تا فک فوقانی را به آرامی به محل مناسب هدایت کند. جالب است بدانید که این هد گیر ها تا قبل از سن 10 سالگی حدود 75 درصد با نتیجه ای فوق العاده همراه است.
بریس ها
بعد از تشخیص عارضه آندربایت ، دندانپزشک خوب و با تجربه دکتر ستاره سهرابی در کرج ، در صورتی که مشکلات موجود در فک و دندان شما ناچیز یا کم باشد از ارتودنسی دندان برای درمان استفاده خواهد کرد. یکی از بهترین نوع بریس ها جهت درمان جلوزدگی فک ارتودنسی متحرک می باشند.
✔ نکته: این پروسه درمانی زمانی مناسب خواهد بود که افراد در سنین 7 الی 12 سال باشند.
روش کار در این تکنیک به گونه ای بوده که متخصص ارتودنتیست ، یکی از انواع ارتودنسی ها را که مناسب شما می باشد انتخاب می کند. سپس در طول درمان از انواع سیم ها استفاده کرده تا علاوه بر بهبود نامنظمی دندان ها ،جلوزدگی فک اصلاح شود و فک در محل مناسب خود قرار گیرد.
جراحی آندربایت
بر خلاف دیگر روش های موجود ، این تکنیک درمانی جلوزدگی فک یا مال اکلوژن کلاس 3 تهاجمی بوده که در یک پروسه جراحی با استفاده از ماده بیهوشی انجام می شود. بهتر است بدانید که جراحی آندربایت زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که سن رشد افراد گذشته باشد و استخوان های فک دیگر قادر به رشد نباشند ، یا میزان این عارضه شدید به مرور شدت یافته به گونه ای که تکنیک ارتودنسی دندان موثر واقع نشود. جراح با انتقال فک پایین در محل مناسب با استفاده از ابزار هایی بخصوص همانند پیچ و پلاک استخوان فک را در محل جدید خود ثابت نگه می دارد.
توجه داشته باشید که جراحی آندربایت دارای مزایای بسیاری است که می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- عدم ایجاد اختلال در مفاصل
- کاهش احتمال شکستگی دندان
- کاهش احتمال پوسیدگی و بیماری های لثه
- آسان تر شدن رعایت بهداشت دهان و دندان
- کاهش چشمگیر فشار وارد شده بر روی دندان ها ، فک و عضلات صورت
آیا می توان از بروز مال اکلوژن کلاس 3 پیشگیری کرد؟
همانطور که اشاره کردیم ، عارضه آندربایت با عوامل ژنتیکی ، ضربه ، تروما و غیر به وجود می آید. در مواقعی که این اختلال جلوزدگی فک و استخوان با عوامل ارثی بروز پیدا کند ، تنها با تشخیص به موقع در سنین پایین و آغاز روند درمانی کم تهاجم قابل اصلاح می باشد. اما در صورتی که دلایل دیگر عامل بروز آن باشند بهتر است تا افراد برخی اقدامات را همچون ترک عادات اشتباه در کودکی و بزرگسالی ، مکیدن انگشت شست و وارد کردن فشار بسیار زیاد با زبان به دندان ، استفاده از محافظ فک به هنگام انجام تکنیک های ورزشی و غیره را در نظر داشته باشند و رعایت کنند.
چه تفاوتی میان آندربایت و اوربایت وجود دارد ؟
هر دو این عارضه ها یک ناهنجاری و اختلال مربوط به فک می باشند ، که سلامت فک و دندان افراد را به خطر می اندازد و سبب بروز مشکلات ظاهری ، کلامی و بلع و غیره می شوند. اما تفاوت این دو عارضه در نوع جلو زدگی فک بوده ، که در اوربایت دقیقا بر عکس مال اکلوژن کلاس 3 است. به این معنا که در آندربایت، فک پایین و دندان ها بیش از حد دچار بیرون زدگی شده اند و در اوربایت ،دندان ها در فک بالا دچار بیرون زدگی بیش از حد می شوند.
آندربایت در کودکان
هرچه این عارضه از زمان کودکی و زودتر تشخیص داده شود ، از نظر کوتاه شدن دوره درمان و کاهش هزینه های درمان بهتر است. در صورتی که میزان آندربایت کودک خفیف است ، پیشنهاد می شود تا 7 سالگی صبر نمایید تا از بریس برای اصلاح مال اکلوژن استفاده شود اما در مواردی که این عارضه شدید باشد به ویژه اگر مشکلات مادرزادی مثل شکاف لب و کام نیز وجود داشته باشد ، عمل جراحی توصیه می شود.
بهترین سن برای درمان آندربایت چه زمانی است ؟
در سنین کودکی رشد استخوانی همچنان ادامه داشته و استخوان فک نیز نسبتا نرم بوده و در حال تغییر می باشد. برای جلوگیری از شدت یافتن ناهنجاری های فک و دندان و درمان عارضه هایی مثل آندربایت توصیه می شود در همان سنین کودکی بین 7 الی 12 سال اقدام شود ؛ به این ترتیب دوره درمانی کوتاه تر شده و فرد در بزرگسالی دچار مشکلات ظاهری و دندانی شدید و بیشتری نمی شود.
هزینه درمان آندربایت در کرج
روش های مختلفی برای درمان این عارضه وجود دارد ؛ به همین دلیل بعد از بررسی میزان پیچیدگی ناهنجاری و انتخاب بهترین روش درمانی جهت رسیدن به نتیجه مطلوب ، هزینه درمان هر بیمار مشخص خواهد شد. علاوه بر این موضوع موارد دیگری نیز در تعیین هزینه آندربایت تاثیر دارد که از جمله این موارد به فاکتورهایی مثل هزینه ابزار و تجهیزات ، هزینه اتاق عمل ، داروهای مصرفی ، هزینه چکاپ و جلسات ارتودنسی می توان اشاره نمود. در خصوص پرداخت هزینه های درمان توسط شرکت بیمه نیز باید بدانید که درمان اختلالات فک و دندان معمولا تحت پوشش بیمه قرار می گیرد اما از آنجایی که تعرفه و خدمات شرکت های بیمه با یکدیگر متفاوت است ، توصیه می شود در خصوص شرایط و چگونگی پرداخت هزینه آندربات با شرکت بیمه ای که تحت پوشش آن هستید ، صحبت نمایید.